• tala fou
itulau_fanua

Mai le masini i faʻamatalaga, na faʻafefea ona faʻatoʻilaloina e le US faʻatoʻaga aai ma fanua i le seneturi

O le Iunaite Setete o loʻo i totonu o Amerika i Matu tutotonu, e tuaoi ma Kanata i matu, Mekisiko i saute, o le Vasa Atelani i sasaʻe, ma le Vasa Pasefika i sisifo. O le fanua e 9.37 miliona sikuea kilomita, o fanua laugatasi i lalo ifo o le 500 mita i luga aʻe o le sami e tusa ma le 55% o le fanua; o le fanua fa'ato'aga e sili atu i le 2.8 piliona mu, e sili atu i le 20% o le aofa'i o fanua ma 13% o le aofa'i o fanua fa'ato'aga a le lalolagi. E le gata i lea, e sili atu i le 70% o fanua faʻatoʻaga o loʻo faʻatumauina i fanua laugatasi tetele ma uta i uta i se vaega tele o tufatufa faʻatasi, ma o le eleele e tele lava le mutia eleele uliuli (e aofia ai le chernozem), eleele chestnut ma eleele lanu enaena calcite. O le mea autu, o mea o loʻo i totonu o meaola e maualuga, lea e fetaui lelei mo le tuputupu aʻe o fualaʻau; o le fanua mutia faalenatura o le 3.63 piliona mu, e tusa ma le 26.5% o le aofaʻi o fanua, faʻamauina mo le 7.9% o le laufanua faʻanatura o le lalolagi, tulaga tolu i le lalolagi; o le vaomatua e tusa ma le 270 miliona hectares, vaomatua O le fua faatatau e tusa ma le 33%, o lona uiga, 1/3 o le fanua o le atunuu o le vaomatua. O le laueleele tele e iai le tau mālūlū i mātū ma le mālūlū; o le pito i saute o Florida e iai le tau vevela; O Alaska o lo'o i ai le tau o le konetineta subarctic; O Hawaii e iai le tau o le sami o le teropika; o le tele o vaega o le atunuu e tele ma tutusa le tufatufaina o timuga, ma le averesi o timuga faaletausaga e 760 mm.

O lenei si'osi'omaga fa'afanua tulaga ese, fa'avasegaina o tau talafeagai, ma le tamaoaiga o le 'ele'ele o lo'o maua ai le fa'avae mo'omia mo le Iunaite Setete ina ia avea ma atunu'u sili ona atina'e i le lalolagi i fa'ato'aga.

Mo le tele o tausaga, o loʻo nofoia pea e le Iunaite Setete se tulaga taʻutaʻua i le gaosiga o faʻatoʻaga a le lalolagi ma faʻatau atu i fafo. Faatasi ai ma i latou:

(1) Fa'ato'aga. O le 2007 e fai ma fa'ata'ita'iga, e 2.076 miliona fa'ato'aga a le Iunaite Setete, ma o lona fua fa'ato'aga e tusa ma le tasi-lima o le aofa'i o le lalolagi. O le lalolagi aupito tele lea e faatau atu oloa tau faatoaga, e pei o le saito e 56 (miliona tone), ma lona tolu i le lalolagi. , Fa'amaumauga mo le 9.3% o le aofa'i o galuega a le lalolagi; auina atu i fafo 35.5 (miliona tone), e tusa ma le 32.1% o le aofaʻi o oloa auina atu i fafo. Saito 332 (miliona tone), muamua i le lalolagi, e tusa ma le 42.6% o le aofaʻi o le gaosiga o le lalolagi; o le aofa'i o oloa auina atu i fafo e 63 (miliona tone), lea e tusa ma le 64.5% o le aofa'i o oloa auina atu i fafo a le lalolagi. O le Soya e 70 (miliona tone), muamua i le lalolagi, e tusa ma le 32.0% o le aofa'i o le gaosiga o le lalolagi; o oloa auina atu i fafo e 29.7 (miliona tone), e tusa ma le 39.4% o le aofaʻi o oloa auina atu i fafo a le lalolagi. Alaisa (fa'agaoioia) 6.3 (miliona tone), o le lona 12 i le lalolagi, e tusa ma le 1.5% o le aofa'i o galuega a le lalolagi; auina atu i fafo e 3.0 (miliona tone), e tusa ma le 9.7% o le aofaʻi o oloa auina atu i fafo a le lalolagi. Cotton 21.6 (miliona bales), o le lona tolu i le lalolagi, faʻamauina mo le 17.7% o le aofaʻi o gaosiga o le lalolagi; auina atu i fafo 13.0 (miliona bales), faʻamauina mo le 34.9% o le aofaʻi o faʻatau atu a le lalolagi.

E le gata i lea, o nisi o fualaʻau faʻatoʻaga i totonu o le Iunaite Setete o loʻo i ai foi le tele o tulaga faʻatauva i maketi faavaomalo. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le 2008, o le gaosiga o rhizomes i le Iunaite Setete e 19.96 miliona tone, faʻavasega lona valu i le lalolagi; pinati 2.335 miliona tone, tulaga fa i le lalolagi 660,000 tone o rapeseed, tulaga 13 i le lalolagi; 27.603 miliona tone o suka, tulaga 10 i le lalolagi; 26.837 miliona tone o suka beets, tulaga tolu i le lalolagi; 28.203 miliona tone o fualaau 'aina (e le aofia ai meleni), fa'avasega le fa muamua i le lalolagi; faatali.

(2) Faatoagaina o manu. O le Iunaite Setete sa avea pea ma malo malosi i le gaosiga ma le auina atu i fafo o oloa lafumanu. Avea le 2008 o se faʻataʻitaʻiga, oloa autu e pei o le povi 12.236 miliona tone, faʻamauina mo le 19% o le gaosiga o le lalolagi, tulaga muamua i le lalolagi; puaa 10.462 miliona tone, faʻamaumauga mo le 10% o le gaosiga o le lalolagi , Faʻasologa lona lua i le lalolagi; 2014.1 miliona tone o aano o moa, e tusa ma le 22% o le gaosiga o le lalolagi, tulaga muamua i le lalolagi; fuamoa 5.339 miliona tone, faʻamauina mo le 9% o le gaosiga o le lalolagi, tulaga lua i le lalolagi; susu 86.179 miliona tone, e tusa ma le 15% o le gaosiga o le lalolagi, tulaga muamua i le lalolagi; sisi 4.82 miliona tone, e sili atu nai lo le 30% o le gaosiga o le lalolagi, tulaga muamua i le lalolagi.

(3) Faigafaiva. O le 2007 e fai ma faʻataʻitaʻiga, o le gaosiga o iʻa e 4.109 miliona tone, tulaga ono i le lalolagi, lea o iʻa o le gataifale e 3.791,000 tone ma iʻa vai fou e 318,000 tone.

(4) Fuafuaga o fua o le vaomatua. Avea le 2008 e fai ma faʻataʻitaʻiga, o oloa autu e pei o hazelnuts e 33,000 tone, tulaga tolu i le lalolagi; walnuts e 290,000 tone, tulaga lua i le lalolagi.

O le faitau aofa'i o le Iunaite Setete e na'o le 300 miliona, lea o le faitau aofa'i o fa'ato'aga e itiiti ifo i le 2% o le aofa'i o le atunu'u, ae na'o le 6 miliona tagata. Ae ui i lea, i lalo o le faʻatinoina o le faʻatapulaʻaina o le gaosiga o le gaosiga, o le tele o ituaiga o le lalolagi e gaosia. Saito e tele, maualuga le lelei, oloa tau lafumanu ma isi oloa tau faatoaga. O le mafuaʻaga o le faʻaopoopoga i tulaga faʻalenatura tulaga ese, o le manuia o faʻatoaga a Amerika e tatau foi ona faʻatatau i mea taua nei:

1. O le fusi fa'ato'aga aupito tele i le Iunaite Setete

O le faʻavaeina ma le tufatufaina atu o lona sone faʻatoʻaga faʻatoʻaga o le taunuuga lea o le faʻaogaina atoatoa o le tele o mea e pei o le tau (vevela, timuga, malamalama, susu, ma isi), topography, eleele, punavai, faitau aofaʻi (maketi, galuega, tamaoaiga) ma faapena atu ai lava. O lenei fa'ata'ita'iga fa'ato'aga tele e fa'avae i luga o le si'osi'omaga fa'afanua e mafai ona fa'ateleina le lelei o tulaga fa'anatura e fausia ai se fua fa'atatau; e fa'amalieina le tu'ufa'atasiga lelei o puna'oa, fa'atupuina o fa'ailoga, ma le fa'aleleia atili o le lelei o mea tau fa'ato'aga; e fa'amalieina i le gaosiga fa'ainisinia tetele, fa'asalalauga fa'apitoa ma le fa'apitoa fa'apitoa ma le fa'atautaia o fa'ato'aga; e fa'amalieina le fausiaina o le fa'asao vai tetele ma isi atina'e fa'ato'aga ma le fa'alauiloaina ma le fa'aogaina o tekonolosi fa'ato'aga. E fesoasoani sa'o i le au faifa'ato'aga Amerika e fa'aleleia atili le fa'aleleia o le gaosiga o fa'ato'aga, ma i'u ai ina ausia le fa'aitiitia o tau ma tupe maua Le fa'amoemoe o le fa'ateleina.

O fusi faʻatoʻaga faʻatoʻaga i le Iunaite Setete e masani ona tufatufaina atu i itulagi e lima, lea:

(1) O le fusi povi i le itu i matu sasaʻe ma le "New England". E faasino i setete e 12 i sasae o West Virginia. O tulaga masani o le susu ma le malulu o le tau, eleele lafulemu, taimi puupuu e leai se malulu, e le talafeagai mo le totoina, ae talafeagai mo le tuputupu ae o le vao ma le saito, e talafeagai mo le atinaʻeina o lafumanu. E le gata i lea, o le eria foi o se nofoaga tele e gaosia ai pateta, apu ma vine.

(2) O le fusi sana i le itu i matu-totototonu. E faasino i setete e 8 e lata ane i Vaituloto Tele. O tulaga masani e maualalo ma mafolafola fanua, eleele loloto, maualuga le vevela i le tautotogo ma le taumafanafana, ma le maualuga o le susu, lea e matua aoga i le tuputupu ae ma le atinaʻeina o sana. O le mea lea, o lenei itulagi ua avea ma nofoaga sili ona tele o saga i le lalolagi; i le taim lava lena; O le pito tele foi lea o le fanua e gaosia ai le soya i le Iunaite Setete, ma o faatoaga soya e tusa ma le 54% o le aofaiga atoa o le atunuu; e le gata i lea, o le gaosiga o saito iinei o loo i ai foi se tulaga taua i le Iunaite Setete.

(3) Fusi Saito Laufanua Tele. O loʻo i totonu o le ogatotonu ma le itu i matu o le Iunaite Setete, e 9 setete. Ose fanua laugatasi maualuga i lalo ifo o le 500 mita i luga a'e o le sami. O le laufanua e mafolafola, o le eleele e lafulemu, o timuga ma le vevela o le taimi e tasi, o le vai e lava, ma o le taumalulu e umi ma malulu tele, e talafeagai mo le tuputupu ae o saito. O le saito e totōina i lenei itulagi e masani lava ona faʻatatau mo le 70% o le atunuʻu.

(4) O le fusi cotton i le itu i saute. E masani lava ona faasino i setete e lima o le Mississippi Delta i luga o le talafatai transatlantic. O tulaga masani o lenei eria e maualalo ma mafolafola, eleele lafulemu, maualalo latitude, lava le vevela, tele timuga i le tautotogo ma le taumafanafana ma le autumn matutu, talafeagai mo le matua o le cotton. E tusa o le tasi vaetolu o faatoaga cotton a le atunuu o loʻo faʻatumauina iinei, ma le fanua luluina e sili atu i le 1.6 miliona heta, ma o le gaosiga e faʻatatau i le 36% o le atunuʻu. Faatasi ai ma i latou, o Arkansas foi o le pito sili ona tele o araisa e gaosia i totonu o le Iunaite Setete, ma le aofaʻi atoa o le 43% o le atunuʻu. E le gata i lea, o le itu i sautesisifo o le Iunaite Setete, e aofia ai le vanu o Kalefonia ma Arizona vaitafe ua taʻua o le "sunbelt", e maua ai foi le 22% o le gaosiga a le atunuu.

(5) Fa'ato'aga fa'ato'aga i le talafatai o le Pasefika, aemaise lava e aofia ai Uosigitone, Oregon, ma Kalefonia. O le fusi o faatoaga e aafia i le Pacific Warm Current, ma o le tau e malu ma susū, e talafeagai mo le tuputupu aʻe o fualaʻau eseese. O le tele o fualaau faisua, fualaau aina ma fualaau mamago i le Iunaite Setete e sau mai lenei nofoaga; e le gata i lea, e mauoa foi i araisa ma saito.

2. US fa'ato'aga tekonolosi e sili ona atina'e

I le tala faasolopito atoa, o faʻasaienisi faʻatoʻaga ma tekinolosi e taʻitaʻia ma faʻatautaia atoa le faʻagasologa o atinaʻe o faʻatoʻaga a Amerika. O lana faiga tele o su'esu'ega faasaienisi, a'oa'oga, ma le fa'alauiloaina tu'ufa'atasia ma le tele o fa'atupega ua matua'i manuia, ma ua saofagā ai i le fa'alauiloaina o le Iunaite Setete o se fa'ato'aga tele i le lalolagi. O atunuu malolosi ua latou faia se sao taua tele.

I le taimi nei, e fa nofoaga autu o suʻesuʻega i totonu o le Iunaite Setete (e fesoʻotaʻi ma le Auaunaga Suesuega Faʻatoʻaga a le Matagaluega o Faatoaga a le Iunaite Setete), e sili atu i le 130 kolisi faʻatoʻaga, 56 nofoaga faʻataʻitaʻi faʻatoʻaga a le setete, 57 feterale-setete faʻalapotopotoga faʻalauteleina faʻaitulagi, ma sili atu i le 3,300 fa'alapotopotoga fa'aopoopo fa'a-fa'ato'aga. E 63 kolisi vaomatua, 27 kolisi fomai manu, 9,600 saienitisi faifaatoaga, ma e tusa ma le 17,000 tagata faigaluega faʻalauteleina tekinolosi faʻatoʻaga. E le gata i lea, o loʻo i ai 1,200 faʻalapotopotoga suʻesuʻe faʻasaienisi i le Iunaite Setete o loʻo masani ona tautua natura eseese i le fanua faʻatoʻaga. O a latou galuega fesoasoani e masani lava ona aofia ai le faʻatinoina o atinaʻe faʻatonu ma le faʻaliliuina o taunuʻuga faasaienisi ma tekinolosi. E le gata i lea, o le lelei o faʻatoʻaga faʻatoʻaga a Amerika o loʻo iai foʻi i vaega e tolu, e pei o, faʻatoʻaga masini, faʻatoʻaga biotechnology, ma faʻamatalaga faʻatoaga.

(1) Fa'ato'aga fa'ainisinia maualuga

O fa'ato'aga a Amerika o lo'o i ai le tele o mea fa'ainisinia ma mea uma e lagolago ai, e pei o ituaiga ta'avale eseese (e tusa ma le 5 miliona iunite, tele i luga atu o le 73.5KW, e o'o atu i le 276KW); 'ese'ese tu'ufa'atasiga seleselega (1.5 miliona iunite); eseese masini Ta'a'a'a loloto (fa'a'a'a'e loloto, suo apa'au fa'amama loloto, fa'atete'e loloto matala ma le ua o le kusi, ma isi); masini tapenaga eseese o le eleele (fa'a'u tisipi, u'u nifo, salu fa'avili, fa'avili, saefu palapala mama, ma isi); Masini fa'ato'aga 'ese'ese (tu'u saito, vili sana, fatu fatu, fa'ato'aga, ma isi); ituaiga eseese o le totoina o masini puipuiga (sprayers, pefu, masini togafitiga o le eleele, fatu fatu masini, spreaders particles, ma isi) ma ituaiga uma o masini faagaoioiga tuufaatasi ma ituaiga uma o furrow irrigation, sprinkler irrigation, drip irrigation meafaigaluega, ma isi, e masani ona iloa toetoe lava mea uma mai fanua fa'ato'aga, lulu, fa'asusu, fa'amagoina, fa'asalaina e o'o i le seleselega, soli, gaosiga, felauaiga, filifiliga, fa'agogo, teuina, ma isi. I le tulaga o lafumanu ma moa, aemaise lava moa ma povi, o le gaosiga o lafumanu ua uma ona faʻainisinia ma otometi ona o le tele o le faʻaogaina o seti atoatoa o masini ma mea faigaluega e pei o le fafaga fafaga, masini susu, ma le faʻasaoina ma le gaosiga o susu. E tele isi mea fa'ato'aga fa'agaioiga, e na'o le mea lava e mana'omia e oomi ai le fa'amau e otometi ona mae'a.

O ia gaosiga faʻainisinia tetele ua matua faʻaleleia atili ai le gaosiga lelei o faʻatoʻaga a Amerika. I le taimi nei, i le averesi, e mafai e tagata faigaluega faifaatoaga taitasi i faatoaga a Amerika ona galueaina le 450 eka o fanua, e mafai ona tausia le 60,000 i le 70,000 moa, 5,000 povi, ma gaosia le silia ma le 100,000 kilokalama o fatu. E gaosia pe tusa ma le 10,000 kilokalama o aano o manufasi ma fafaga ai le 98 Amerika ma le 34 tagata mai fafo.

(2) Ta'ita'ia le biotechnology fa'ato'aga a le lalolagi

O le isi itu taua o tekinolosi maualuga a Amerika o le faʻapipiʻiina i taimi uma le taua tele i le lautele o le faʻaogaina o le biotechnology i le tulaga o faʻatoʻaga gaosiga. O le mafua'aga ona o ituaiga meaola ma la'au fa'aleleia e le biotechnology e mafai ona fa'aleleia atili le lelei, fua ma fa'ama'i fa'ama'i o manu ma la'au. , Le mea e mafai ona matua faʻateleina ai le gaosiga o tagata faigaluega o faʻatoʻaga a Amerika. Mo se fa'ata'ita'iga, o se fa'alavelave tele i fa'ato'aga fa'ato'aga fa'ato'aga e pei o fa'ato'aga fa'ato'aga ua maua ai le tele o fa'amanuiaga tau tamaoaiga i le Iunaite Setete. Faatasi ai ma i latou, o se ituaiga sana hybrid maualuga e maua ai le fua faatatau o le 8697 kilokalama / ha i le 1994, o se siitaga o le 92% mai le 1970. %; O se puaa e sili ona fiafia i ai e mafai ona faʻateleina le mamafa o aso taʻitasi i le 1.5% ma faʻaititia le taumafa fafaga e 5-10%; ma povi fefiloi e sili ona lelei e mafai ona maua ai le 10-15% sili atu povi. E le gata i lea, o le faʻaaogaina lautele o le faʻaogaina o le sua faʻamaʻi faʻamalo tekinolosi i povi susu a Amerika, povi povi, mamoe, puaa ma moa ua matua faʻateleina foi le fua o le toe gaosia o nei manu.

I le taimi nei, o la'au fa'aigoa fa'aigoa ose matā'upu taua ile su'esu'ega ma le fa'aogaina ole biotechnology fa'ato'aga fa'aonaponei. I lea tulaga, ua matua mamao lava le Iunaite Setete nai lo isi atunuu. O la'au Transgenic e fa'atatau i le fa'aogaina o le DNA recombinant e fa'afeiloa'i ai uiga fou o la'au eseese ma e o'o lava i manu i la'au mana'omia e fa'atupuina ai se vaega o fua maualuga, fa'ato'aga iniseti, fa'ama'i, lamala ma lologa. O ituaiga fou o mea totō lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaoga tekinolosi faʻainisinia faʻainisinia e faʻafeiloaʻi ai nisi o kenera maualuga-protein i totonu o fualaʻau cereal e maua ai saito maualuga ma polotini maualuga; fesiita'i genes insecticidal bacteria i totonu o le vavae ina ia fa'asa'o ai le cotton i le anufe pulu; O kenera e maualalo le vevela na tu'u i tamato e maua ai tamato e fa'a'aisa; o kenera cactus na totoina i laau saito ma soya, ma maua mai ai ni ituaiga cereal fou e mafai ona ola i luga o eleele matutu ma lafulemu.

E oo mai i le 2004, e ala i le genetic recombination, o le biotechnology breeding method, ua faamanuiaina ai e le Iunaite Setete le totoina o le tele o fua o le genetically modified e pei o le cotton e tetee i iniseti, sana e tetee i iniseti, saga e tetee i le herbicide, pateta e tetee i iniseti, soya e tetee i le herbicide, canola, ma le cotton. Faatasi ai ma i latou, 59 ituaiga (e aofia ai ituaiga 17 biotech corn, 9 rapeseed varieties, 8 cotton varieties, 6 tomato varieties, 4 potato varieties, 3 soya varieties, 3 sugar beet varieties, 2 maukeni, araisa, Wheat, flax, esi, Roma. Melon, chicory, ma vine tipi bentgrass (1 ta'itasi) ua fa'amaonia mo fa'atauga ma lautele fa'aoga, e matua fa'aleleia atili ai le lelei ma fua o fa'ato'aga a Amerika Mo se fa'ata'ita'iga, o le US biotech soya eria i le 2573. O le vaega o saga biotech sa. 14.74 miliona hectares, ae o le eria o biotech cotton o le 4.21 miliona hectares, o le tele i le lalolagi i le tausaga lava lea, na faateleina ai e le Iunaite Setete le gaosiga o fualaʻau i le 6.6 piliona pauna ma faʻateleina tupe maua i le 2.3 piliona US, ae o oloa faʻamaʻi iniseti. O le faʻaitiitia o le 34% ma le faʻaitiitiga o le 15.6 miliona pauna ua faʻasaoina ai le tele o tau mo faifaatoaga Amerika ma faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o le siosiomaga.

I isi vaega o fa'ato'aga biotechnology, o le Iunaite Setete foi e sili atu le fa'atauva'a. Mo se faʻataʻitaʻiga: I le tulaga o vailaʻau faʻamaʻi, ua mafai e le Iunaite Setete ona maua mai mea aoga mai fili faʻanatura o faʻamaʻi, poʻo le faʻapipiʻiina o mea oona i fili faanatura o meaola faalafua e fai ai vailaau faʻasaina e puipuia ma pulea ai faʻamaʻi o laau ma faʻamaʻi iniseti; O lo'o fa'aogaina fo'i e le Iunaite Setete manatu o vaila'au fa'ato'aga ma mea fa'atekonolosi fa'afouga fa'atupu. fua, ausia le faamoemoe o le tapeina o iniseti ma puipuia le siosiomaga.

I le tulaga o manu ua suia i le kenera, ua faamanuiaina e saienitisi Amerika nisi o kenera o manu i fuamoa o povi, puaa, mamoe ma isi meaola ma moa, ma maua ai ituaiga sili ona lelei o lafumanu ma moa; e le gata i lea, ua faʻaaogaina e le Iunaite Setete auala faʻainisinia faʻainisinia e faʻafeiloaʻi ai nisi O le gene o le hormone tupu aʻe o manu e faʻafeiloaʻi i le siama, ona faʻateleina lea o siama e maua ai se numera tele o hormones aoga. O nei hormones e mafai ona faʻaleleia le faʻaogaina o le protein ma le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o lafumanu ma moa, faʻateleina le tuputupu ae ma le atinaʻe, o lona uiga, faʻateleina le gaosiga o lafumanu ma moa ma faʻaleleia le lelei o oloa e aunoa ma le faʻateleina o meaʻai.

I tulaga o suʻesuʻega i le puipuia ma le puleaina o lafumanu ma faʻamaʻi moa, ua mafai e le Iunaite Setete ona faʻaesea ma faʻapipiʻiina genes puipuia, lea ua faia se laasaga tele i le puleaina ma le faʻaumatiaina o faʻamaʻi lafumanu ma moa; i le fa'aogaina o le biotechnology, ua manuia fo'i le atina'eina e le Iunaite Setete o nisi o tui fa'ainisinia fa'aineine ma vaila'au mo manu. (E aofia ai le homone tuputupu aʻe mo lafumanu) ma saʻo ma vave faʻamaonia ma suʻesuʻega metotia.

E le gata i lea, o le Iunaite Setete o loʻo taʻitaʻia le lalolagi aemaise lava i suʻesuʻega faʻavae i luga o faʻatoʻaga biotechnology, e pei o le molecular biology, faʻafanua o manu ma laʻau, faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi, ma le iloa o chromosome. O isi biotechnologies e pei o le inisinia cell manu ma le cloning technology i le Iunaite Setete o loʻo taʻitaʻia le lalolagi. E iai foʻi mea lelei a le lalolagi.

I le taimi nei, e 10 o kamupani pito i luga ole 20 o fa'ato'aga biotechnology i le Iunaite Setete; e 3 o kamupani pito i luga 5 i le Iunaite Setete. O lo'o fa'aalia ai le tulaga maualuga o le biotechnology fa'ato'aga i le Iunaite Setete.

O lea la ua ulufale le Iunaite Setete i se vaitau o suiga mai faatoaga masani i faatoaga bio-engineered. Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻaogaina o le biotechnology i le fanua o faʻatoʻaga, na muaʻi iloa ai e le Iunaite Setete lona manaʻo e faʻaleleia manu ma laau e tusa ai ma le manaʻo o tagata, o lona uiga o le lumanaʻi O le Iunaite Setete e le faʻatapulaʻaina le gafatia e faʻaleleia ai le ituaiga, lelei, ma fua. o mea tau faatoaga, ma i le foiaina o oge tagata. O le mea moni lava, o le biotechnology fa'ato'aga e taua tele mo le Iunaite Setete ina ia mautinoa lona tulaga o le malosi tele o fa'ato'aga i le lalolagi.

(3) Fa'amatalaga fa'atekonolosi ua fausia ai le "fa'ato'aga sa'o" i le Iunaite Setete

O le Iunaite Setete o le atunuu muamua lea i le lalolagi ua ulufale i le sosaiete faʻamatalaga. O le faʻalauiloaina ma le faʻaogaina o ana komepiuta ma Initaneti tekonolosi ma le tele o faʻamatalaga auala tetele ua fausia ai tulaga talafeagai mo le faʻamatalaga o faʻatoaga i le Iunaite Setete. I le taimi nei, o tekinolosi faʻamatalaga ua oʻo atu i vaega uma o le gaosiga o faʻatoʻaga a Amerika, e sao saʻo i le faʻatupulaia o le "faʻatoʻaga saʻo" i le Iunaite Setete, faʻaitiitia ai le tau o le gaosiga o faʻatoʻaga a Amerika, ma faʻaleleia atili ai le gaosiga lelei o faʻatoʻaga a Amerika ma le fa'atauva fa'ava-o-malo o mea tau fa'ato'aga. .

O vaega autu o le US agricultural information system:

a. O le AGNET, le faiga fa'akomepiuta fa'ato'aga, e sili mamao atu le tele o fa'amatalaga fa'ato'aga i le lalolagi. O le faiga e aofia ai 46 setete i le Iunaite Setete, 6 itumalo i Kanata ma 7 atunuu i fafo atu o le Iunaite Setete ma Kanata, ma fesootai le Matagaluega o Faatoaga a le Iunaite Setete, Matagaluega o Faatoaga i 15 setete, 36 iunivesite ma se numera tele o pisinisi tau faatoaga. .

e. Fa'amaumauga o fa'ato'aga, e aofia ai fa'amaumauga o gaosiga o fa'ato'aga ma fa'amaumauga o le tamaoaiga o fa'ato'aga. O fa'amaumauga o fa'ato'aga ose galuega fa'avae taua o fa'amatalaga fa'ato'aga. O le mea lea, o le malo o Amerika, iunivesete, suʻesuʻega faʻasaienisi, faletusi a le atunuʻu, ma pisinisi taʻutaʻua o meaʻai ma faʻatoʻaga e faʻapipiʻi taua tele i le fausiaina ma le faʻaogaina o faʻamaumauga, e pei o le National Crop Variety Resources na faʻatuina e le United States Department of Agriculture. O le fa'atonuga o fa'amatalaga e tu'uina atu auaunaga a le 600,000 fa'ata'ita'iga o alagaoa o la'au mo fa'ato'aga fa'ato'aga i le Iunaite Setete atoa. I le taimi nei, e 428 fa'amaumauga fa'ato'aga fa'aeletoroni ua fa'avasegaina e le US Department of Agriculture. O le mea sili ona ta'uta'ua ma fa'aoga lautele o le A-GRICOLA database na fausia fa'atasi e le National Library of Agriculture ma le Matagaluega o Fa'atoaga. E silia ma le 100,000 kopi o loo iai. Fa'asaienisi fa'ato'aga ma mea fa'atekonolosi fa'amatalaga.

i. O upegatafa'ilagi fa'amatalaga fa'apolofesa fa'apolofesa, e pei o le soya fa'amatalaga feso'ota'iga fa'atekonolosi talu ai nei i le Iunaite Setete, e aofia ai le tekonolosi ma le fa'aogaina o so'otaga ta'itasi o le gaosiga fa'ava-o-malo ma totonu o le soya, tu'uina atu ma le maketiina; i le tasi pito o le faiga o fesoʻotaʻiga o loʻo i ai le tele o tagata atamamai o loʻo galulue i suʻesuʻega soya. I le isi pito o loʻo galulue ai le au faifaatoʻaga i le gaosiga o le soya, lea e mafai ona tuʻuina atu le sili atu i le 50 vaega o gaosiga, tuʻuina atu ma faʻamatalaga maketi i le masina i le averesi.

o. I-meli faiga, o se faiga fa'amatalaga fa'ato'aga na fa'atuina e le US Department of Agriculture ma fa'afesuia'i e ala i le Matagaluega o Fa'ato'aga Fa'amatalaga Center, feso'ota'i ile Initaneti. Faatasi ai ma i latou, naʻo le Ofisa o Auaunaga Maketi Faʻatoʻaga, o loʻo faʻaogaina e lana komepiuta le tusa ma le 50 miliona mataitusi o faʻamatalaga maketi i aso uma.

u. 3S tekonolosi o fa'ato'aga mamao fa'atekonolosi lagona (RS), fa'afanua fa'amatalaga fa'afanua (GIS) ma le lalolagi satelite fa'atulagaina tulaga (GPS). O le faiga muamua lea a le lalolagi na fa'atuina e le Iunaite Setete mo le fuaina o fua o fua o le lalolagi ma le sa'o lelei o fa'ato'aga. .

f. Leitio Fa'ailoga Fa'ailoga (RFID). Ose ituaiga e le fa'afeso'ota'i lea e fa'aogaina ai le fa'aogaina o le maneta po'o le electromagnetic field fa'avanoa so'o ma le leitio fa'asolosolo fa'ailoga fa'aogaina ma le fa'atekonolosi fa'atekonolosi e iloa ai le fa'amaonia otometi ma le siakiina o mea fa'atatau.

O mea o lo'o i luga ua na'o se vaega o le US Agricultural Information System.

E silia ma le 2 miliona faifaatoaga i le Iunaite Setete. E fa'afefea ona latou fa'aogaina nei faiga fa'amatalaga e maua ai fa'ato'aga tonu?

Muamua, e ala i le faiga o faʻamatalaga fesoʻotaʻiga, e mafai e le au faifaʻatoʻaga Amerika ona maua faʻamatalaga maketi i se taimi, atoatoa, ma faʻaauau, ma faʻaogaina lenei mea e faʻafetaui lelei ai a latou gaosiga o faʻatoʻaga ma faʻatauga o oloa faʻatoʻaga e faʻatatau i latou ma faʻaitiitia lelei le lamatiaga o le gaioiga tauaso. . Mo se faʻataʻitaʻiga, a maeʻa ona iloa faʻamatalaga lata mai i luga o tau o oloa tau faʻatoʻaga ma tau o lumanaʻi, manaoga faʻavaomalo ma totonu o maketi, faʻavaomalo ma faʻalapotopotoga o gaosiga, faʻaulufale mai ma auina atu i fafo, ma isi, e mafai e le au faifaatoʻaga ona filifili po o le a le mea e gaosia, pe fia le mea e gaosia, ma pe faʻafefea. e fa'atau atu e 'alofia ai fua fa'ato'aga i le lumana'i. Pe a uma ona aʻoaʻoina e uiga i le faʻaleleia o ituaiga faʻatoʻaga, tulaga o le tau ma isi faʻamatalaga, e mafai foi e le faifaatoʻaga ona iloa le ituaiga o fatu e faʻatau, o le a le ituaiga o metotia faʻatoʻaga e faʻaaogaina, ma le taimi e toto ai le ituaiga o fualaʻau e maua ai le maualuga o fua. fa'atonu ina ia maua le fa'amanuiaga aupito maualuga ;

I le taimi lava e tasi, e mafai foi ona ia faʻatautaia faʻatalanoaga faʻatekonolosi faʻatoʻaga poʻo le faʻatauina o mea faʻatoʻaga talafeagai ma vailaʻau talafeagai i luga o le Initaneti e faʻavae i luga o tekonolosi faʻatoʻaga fou, masini faʻatoʻaga fou, manu ma laau faʻamaʻi faʻamaʻi ma isi faʻamatalaga. O se faaaʻoaʻoga, o Ken Polmugreen, o se faifaatoʻaga mai Kansas i le Iunaite Setete, ua masani ona mataʻituina faamatalaga e uiga i le tau o le lalolagi, tulaga o saito, ma tau o le faatauina mai o saito i luga o le Initaneti. Ina ua uma ona iloa o le malo o Aikupito na manao e faatau le tele o saito "paʻepaʻe paʻepaʻe", na ia iloa O lenei ituaiga o saito o le a avea ma mea vevela i le maketi i lenei tausaga, o lea na ia suia ai ituaiga saito na totōina i lenei vaitau ma iu ai ina faia le tele o saito. tupe mama.

O le lona lua o le fa'aogaina lea o le 3S technology, e pei o fa'ato'aga mamao (RS), fa'afanua fa'afanua (GIS) ma le lalolagi satelite fa'atulagaina (GPS) e ausia ai le sa'o lelei o le totoina o fuala'au.

Tekonolosi mamao (RS) e faasino i le malamalama vaaia, infrared, microwave ma isi waveband (multi-spectral) sensors ua faʻapipiʻiina i luga o le aerospace taʻavale e faʻaoga ai mafaufauga eseese ma uiga faʻavevela o fualaʻau ma eleele i luga o galu eletise e maua ai fualaʻau ma eleele i eseese. nofoaga. O fa'amaumauga talafeagai e fa'aaogaina e mata'ituina ai ma iloilo le tulaga o mea'ai o le nitrogen, tuputupu a'e, fua mai, fa'ama'i ma fa'ama'i o fa'ato'aga, fa'apea fo'i le masima o le palapala, fa'ata'atiaga, tau ma tafia, ma le fa'ateleina ma le fa'aitiitia o le vai ma mea'ai.

Geographic Information System (GIS), pe a maeʻa ona maua ma faʻatautaia faʻamatalaga mamao, GPS data, ma aoina ma le lima ma tuʻuina atu faʻamatalaga, e mafai e le faiga faʻapipiʻi ona faʻapipiʻiina se faʻafanua numera o le faʻatoʻaga, lea e faʻailogaina i faʻamatalaga faʻatoʻaga ma faʻamatalaga eleele a nuʻu taʻitasi.

O le faʻaogaina o le lalolagi (GPS) e masani ona faʻaaogaina mo le faʻaogaina o avanoa ma faʻatautaia.

I le fa'aaogaina o tekonolosi 3S, e mafai ai e faifa'ato'aga ona fetu'una'i sa'o le tele o 'ele'ele ma fua fa'ato'aga e tusa ai ma suiga i mea tau fanua. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻafefeteina fualaʻau, pe a faʻapipiʻiina se taʻavale tele (faʻapipiʻiina ma se GPS receiver ma se faʻaaliga ma se faʻamatalaga faʻamaumauga) ) A faʻapipiʻi fugalaʻau i totonu o le fanua, e mafai e le faʻaaliga faʻaalia ona faʻaalia ata faʻapipiʻi lua i le taimi e tasi, o le tasi o se numera numera. fa'afanua (o lo'o fa'ailogaina i le ituaiga palapala o fanua ta'itasi, o le nitrogen, phosphorus ma le potassium content, o le fua o le la'au i le vaitau ua tuana'i, ma le fua fa'atatau o le tausaga o lo'o iai. (lea e mafai ona faʻaalia le nofoaga o le fanua o loʻo i ai le palau i soʻo se taimi e faʻavae i luga o faailo GPS). I le taimi lava e tasi, e mafai e le faila faʻamaumauga ona otometi le faʻatatauina o fasi fanua taʻitasi e faʻavae i luga o faʻafanua numera o fanua taʻitasi ua saunia muamua. O le fua faatatau o le tufatufaina o fetilaisa ma le aofa'i o le fa'asala o le fanua, ma tu'u atu fa'atonuga i le masini fa'amama otometi.

O le auala lava lea e tasi e talafeagai foi mo le sasaina o iniseti; e le gata i lea, e mafai e le faiga ona otometi lava ona fuafua le taimi o le faʻafefeteina ma le faʻamaina e tusa ai ma le susu o le eleele ma le tuputupu aʻe o fua. E tusa ai ma faʻamaumauga, o le faʻaogaina o lenei tekinolosi faʻatoʻaga saʻo e mafai ona laveaʻiina le 10% o le faʻamaʻi, 23% o vailaau faʻasaina, ma le 25 kilokalama o fatu i le hectare; i le taimi lava e tasi, e mafai ona faateleina le fua o saito ma sana e sili atu i le 15%.

O lona tolu o le ausia lea o le fa'atonuga tonu o le fa'atupuina o lafumanu e ala i le leitio fa'ailoga fa'ailoga (RFID).

Ole faiga ole fa'ailoa ole alaleo ole RFID e tele lava ina aofia ai fa'ailoga fa'aeletonika ma tagata faitau. O pine fa'aeletonika ta'itasi e na'o se fa'ailoga fa'aeletonika tulaga ese, ma o le tagata faitau e lua ituaiga: fa'amau ma lima-u'u.
I le fanua fa'ato'aga a le Iunaite Setete, e masani lava ona fa'aogaina faiga RFID e fa'ailoa ma siaki ai manu fa'aleaiga, aemaise lava povi. O le fa'avae o le fa'apipi'i lea o pine fa'aeletonika i taliga o le povi, lea e fa'ailogaina i fa'amatalaga fa'aeletoroni au'ili'ili o le povi, e pei o mea fa'aeletonika a le povi. Fa'ailoga, nofoaga na afua mai ai, tausaga, fa'amatalaga fa'atupuina, fa'ama'i ma fa'amatalaga puipuia, fa'amatalaga o fa'ama'i, fa'amatalaga o gafa ma le toe gaosia, ma isi. mai le tagata faitau E faʻatupuina le induction current e maua ai le malosi, ona tuʻuina atu lea o faʻamatalaga faʻaeletoroni e pei o le faʻailoga eletise e ave e ia lava i le tagata faitau mo le faitau ona tuʻuina atu lea i le faiga o faʻamatalaga faʻamatalaga manu, ina ia iloa ai e tagata le faʻamatalaga o le povi, ma isi, ma iloa ai le aia tatau i lenei povi. O le fa'ailoaina ma le sa'o o le mata'ituina o povi ua fa'amalosia ai le tomai o le faifa'ato'aga e fa'atautaia sa'o le lafu.

O le mataupu faavae e tutusa mo le faailoaina ma le sailia o lafumanu e ese mai povi.

E le gata i lea, o le faagasologa atoa o mea taufaatoaga mai le gaosiga, felauaiga, teuina i le gaosiga ma le faʻatau atu e mafai ona faʻaogaina le leitio faʻasalalau faʻamatalaga RFID, lea e mafai ai e tagata ona siaki ma faʻamaonia oloa faʻatoʻaga mai le laulau i le fanua, faʻaleleia atili le saogalemu o meaʻai. le Iunaite Setete. Le faʻamautinoa le gafatia ma le lelei o le gaosiga o faʻatoʻaga i le Iunaite Setete.

3. O le US o lo'o i ai le maualuga maualuga o fa'ato'aga fa'ato'aga

O le mea e masani ona matou fai atu ai i aso ua mavae e masani lava ona faasino i le totōina ma le faʻatoʻaga masani. Ae ui i lea, o faʻatoʻaga i le tulaga faʻaonaponei e aofia ai e le gata o le totoina ma le faʻaleleia, ae faʻapea foi ma masini faʻatoʻaga, fatu, vailaʻau vailaʻau, vailaʻau faʻamaʻi, fafaga, Alamanuia faʻatoʻaga i luga e pei o suauu, tekinolosi, ma faʻamatalaga auaunaga, faʻapea foʻi ma pisinisi i lalo e pei o felauaiga, teuina, gaosiga, afifiina, fa'atau, ma 'ie, o lo'o i ai uma alamanuia muamua, alamanuia lona lua ma alamanuia maualuga. I se isi faaupuga, i luga o le gaosiga o fa'ato'aga, o fa'ato'aga fa'aonaponei ua fausia ai se filifili fa'ato'aga fa'ato'aga atoa mai le pito i luga e o'o i lalo, o se fuifui fa'apisinisi tele. E manino lava, afai e motusia se tasi o nei filifili, o le a matua aʻafia ai le faʻaogaina lelei o le vaega atoa o pisinisi faʻatoʻaga, e oʻo atu ai i se paʻu tele o le gaosiga o faʻatoaga.

O le mea lea, o le atinaʻeina o faʻatoʻaga faʻaonaponei e tatau ona fausia ai se faʻalapotopotoga faʻapitoa ma tuʻufaʻatasia uma o pisinisi i lenei filifili, faʻalogo i le paleni ma le faʻamaopoopoina o atinaʻe o soʻotaga taʻitasi, ma faʻaleleia lelei se faʻataʻitaʻiga tasi-taofi o faʻatoʻaga, alamanuia ma pisinisi, ma gaosiga. , sapalai ma maketi; ma fa'agaoioia pisinisi fa'aonaponei O le auala e fa'atautaia ai fa'ato'aga fa'ato'aga e tatau ona fa'atatau i le maketi ma fa'asilisili le tu'ufa'atasia o alagā'oa eseese ma le fa'aulufaleina mai o vaega eseese o gaosiga e fa'amautinoa ai le galulue fa'atasi, le maualuga o fua ma le fa'amanuiaga sili tau tamaoaiga. Ole mea lea ole fa'ato'aga tu'ufa'atasi, lea e ta'ua e Sisifo o fa'ato'aga.

O le Iunaite Setete o le nofoaga na fanau mai ai faʻatoʻaga faʻatoʻaga i le lalolagi, ma ua faʻatupuina se faiga faʻavae matua ma atinaʻe faʻatoʻaga.

(1) O fa'alapotopotoga autu o fa'ato'aga fa'ato'aga i totonu o le Iunaite Setete:

A. Tu'ufa'atasiga tu'usa'o o lona uiga e tasi le atina'e e fa'amae'aina le fa'agasologa atoa o le gaosiga, gaosiga ma le fa'atau atu o fa'ato'aga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o Del Monte, o loʻo pulea e le California Consortium, o le kamupani tuʻu apa fualaau faisua sili ona tele i le lalolagi. E 800,000 eka o lo'o fa'agaioia i totonu o le atunu'u ma fafo, fa'atasi ai ma le 38 fa'ato'aga, 54 fale gaosi oloa, 13 fale tu'uapa, ma le 6 nofoaga e fa'afeiloa'i ai loli. , 1 nofoaga e utaina ma la'u ai uta, 1 nofoaga autu e tufa ai uta ma 10 nofoaga autu, faapea foi faleaiga e 24, ma isi.

B. Tu'ufa'atasiga tu'usa'o, o lona uiga, o atina'e eseese po'o fa'ato'aga latou te fa'atinoina le gaosiga, fa'agaioiga, ma le fa'atau atu o fa'ato'aga e tusa ai ma le konekarate. Mo se faaaʻoaʻoga, o le Kamupani a Penfield i Pennsylvania, i se tulaga o se konekarate, na tuufaatasia ai le 98 o faatoʻaga moa e faapitoa i le fafagaina o moa ma moa fai. E tu'uina atu e le kamupani faifa'ato'aga, fafaga, suau'u, vaila'au ma isi mea faigaluega i fa'ato'aga moa, ma e nafa ma le fa'atauina o moa. O moa ua uma ona fai ma fuamoa mai le fa'ato'aga e fa'agasolo ma fa'atau atu.

C. O le vaega lona tolu o fa'ato'aga ma kamupani eseese e gaosia, fa'agasolo, ma fa'atau atu e tusa ai ma fa'ailoga tau maketi. E tutusa ma le faʻataʻitaʻiga pisinisi a loʻu atunuʻu "maketi faʻapolofesa + aiga faifaatoʻaga", o se faʻataʻitaʻiga faʻatautaia pisinisi i le Iunaite Setete, lea e faʻamalosia i le tauvaga atoa i soʻotaga eseese e pei o le gaosiga o faʻatoʻaga, gaosiga, ma le faʻatau, ma faʻamalieina ai tulaga lamatia pisinisi eseese.

(2) O le tulaga mataʻina o le atinaʻeina o faʻatoʻaga i totonu o le Iunaite Setete o le totoina ma le faʻaleleia o pisinisi i totonu o le Iunaite Setete ua ausia le faʻapitoa faʻaitulagi, faʻasologa tele, ma le faʻaogaina, faʻamalosia, atinaʻe, ma faʻasalalauga o gaosiga o faʻatoʻaga.

O le fa'apitoa fa'aitulagi ma le fa'atulagaina tele o se fa'aaliga manino lea o le gaosiga o fa'ato'aga a Amerika. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le ogatotonu ma le itu i matu sasaʻe e tele lava ina maua ai sana, soya ma saito, o le itu i saute o le talafatai o le Pasefika e tele lava ina mauʻoa i fualaau 'aina ma fualaau faisua, ma o le itu i saute o le Atelani e taʻutaʻua i ona nofoaga e gaosia ai tapaa. Faatalitali; e oo lava i le 5 setete i le Iunaite Setete e na o le tasi le faatoaga e totoina ai, ma le 4 setete e na o le 2 ituaiga o faatoaga e totoina. O Texas e 14% o povi povi a le atunuu, ma o le aofaʻi o puaa a Iowa o le aofaʻi o le atunuʻu. O Arkansas o le pito sili lea ona tele e gaosia araisa i totonu o le Iunaite Setete (43% o le gaosiga o le atunuu), ma le vaega o fale gaosi uaina Kalefonia e 680 pisinisi fai uaina ma le faitau afe o le au fai vine, ma isi; i le taimi nei, le Iunaite Setete O le fua faatatau faʻapitoa o faʻatoʻaga cotton e 79.6%, faʻatoʻaga fualaau faisua 87.3%, faʻatoʻaga faʻatoʻaga 81.1%, faʻatoʻaga faʻatoʻaga 98.5%, faʻatoʻaga fualaau aina 96.3%, lafumanu povi 87.9%, faʻatoʻaga susu 84.2%, ma faatoaga moa 96.3%; O fusi fa'ato'aga tetele e iva i totonu o le Iunaite Setete o nofoaga fa'apitoa fa'apitoa e gaosia ai fa'ato'aga, o ia mea ta'itasi ua fa'asolosolo malie ona fa'atupuina fa'aputuga fa'ato'aga tetele.

O le faʻaaogaina o faʻatoʻaga o lona uiga ua ausia e le Iunaite Setete galuega faʻainisinia i toetoe lava o vaega uma o gaosiga o faʻatoʻaga.

O le faʻateleina o le gaosiga o faʻatoʻaga, ona o le faʻalauteleina o le faʻaogaina o le tekonolosi maualuga i le fanua o faʻatoʻaga faʻatoʻaga i totonu o le Iunaite Setete, ua faʻaleleia atili ai le maualuga o le faʻateleina o le gaosiga o faʻatoʻaga i le Iunaite Setete. O le tulaʻi mai o le "faʻatoʻaga saʻo" o le faʻamaoniga sili lea.

O le gaosiga o fa'ato'aga fa'ato'aga e fa'atatau i le gaosiga o fa'ato'aga o mea fa'ato'aga o fa'asalalauga fa'apitoa ma tulaga lelei e ala i le fa'agasologa fa'apitoa ma le fa'aogaina o laina fa'apotopotoga e tusa ai ma ta'iala o le gaosiga o fale gaosimea. O le natura faʻaagafesootai o tagata faigaluega e latalata ile alamanuia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fualaau faisua ma fualaau 'aina e selesele saʻo mai le fanua. Faʻafeiloaʻi i le fale gaosimea, pe a maeʻa le resitalaina ma le mamafa, e ulufale atu i le laina gaosiga mo le faʻamamaina, faʻavasegaina, afifiina, pusaaisa, ma isi; o loʻo i ai foʻi le gaosiga o manu a Amerika, mai le faʻafefeteina, faʻaleleia, fuamoa ma susu gaosiga, ma isi, e kamupani faʻapitoa e tusa ai ma tulaga faʻatulagaina O le faagasologa, faʻamatalaga ma le lelei o le gaosiga, ma isi.

Faatasi ai ma le faʻasalalauga o auaunaga faʻatoʻaga, o faʻatoʻaga a Amerika o le tele o faʻatoʻaga a le aiga. E oo lava i se faatoaga tele e 530-1333 hectares e na o le 3 pe 5 tagata. O le tele o galuega fa'apea e fa'alagolago lava i le fa'ato'aga. , E manino lava le le agavaa. Ae ui i lea, o le faiga o auaunaga faʻaagafesootai o le gaosiga o faʻatoʻaga i le Iunaite Setete ua matua atinaʻe. O lo'o i ai se numera tele o kamupani fa'apitoa tau fa'ato'aga i totonu o le sosaiete. Le tuʻuina atu o mea e gaosia aʻo leʻi gaosia, o le fanua faʻatoʻaga, lūlūina, faʻafefeteina, ma le seleseleina i le taimi o le gaosiga, ma e oʻo lava i le maeʻa o le gaosiga. Felauaiga, teuina, faʻatau, ma isi, pe afai e te faia se telefoni, o le a sau se tasi i lou faitotoa i le taimi.

Faʻapitoa, fua, faʻainisinia, faʻamalosia, ma fesoʻotaʻiga auaunaga o se auala o le faʻaogaina o pisinisi faʻaonapo nei. Ina ua maeʻa ona faʻaaogaina i faʻatoʻaga, ua latou faʻatupuina ma le manuia se suiga fou i auala faʻatoʻaga a Amerika ma faʻaleleia atili ai faʻatoʻaga Amerika. Le tikeri o alamanuia ma gaosiga lelei.

(3) O le tele o fa'ato'aga gaosi oloa gaosi ma maketi pisinisi i totonu o le Iunaite Setete o lo'o pulea le faagasologa o fa'ato'aga alamanuia i totonu o le Iunaite Setete.

O fa'atau saito e fa tele i le lalolagi (pulea le 80% o le aofa'i o fefa'ataua'iga o saito a le lalolagi ma o lo'o i ai le malosi o le tau), e tolu i le Iunaite Setete, e ta'ua o ADM, Bunge ma Cargill, o le tolu pito i luga o le gaosiga o saito i le lalolagi A super. -kamupani fa'ava-o-malo tetele i le lalolagi e sefulu pito i luga o kamupani tau fefa'ataua'iga o mea'ai ma suau'u; i totonu o kamupani gaosi meaai e sefulu i le lalolagi, e ono i le Iunaite Setete, ma o Kraft ma Tyson o nisi o kamupani sili ona lelei; ma le lima o le lalolagi e sefulu fa'atau oloa o lo'o i le Iunaite Setete, Wal-Mart sa avea pea ma ta'ita'i; i totonu oi latou:

O le ADM o loʻo i ai le aofaʻi o 270 gaosi oloa i le lalolagi atoa o loʻo galulue i le gaosiga ma le gaosiga o mea tau faʻatoʻaga e pei o saito ma suauʻu taumafa. O le taimi nei o le sili sili ona la'ei soya i totonu o le Iunaite Setete, o le saito susu sili ona tele, o le lona lua sili ona tele le gaosiga o le falaoamata, ma le lona lua tele o le teuina ma le felauaiga o saito. O le fa'ato'aga tu'ufa'atasi o fatu ma fatu suau'u aupito tele i le lalolagi, o le fa'ato'aga tele o le ethanol i le lalolagi, ma le fa'atauina atu o saito lona lima i le lalolagi. I le 2010, o le tupe maua a le ADM e 69.2 piliona yuan, tulaga 88 i le 500 kamupani pito i luga o le lalolagi.

O Bunge e sili atu i le 450 saito ma suauʻu gaosiga i totonu o atunuu e 32 i le salafa o le lalolagi, faatasi ai ma se tupe maua o loʻo galue i le 41.9 piliona yuan i le 2010, faʻavasega le 172 i le 500 kamupani pito i luga o le lalolagi. I le taimi nei, o Bunge o le gaosiga sili ona tele o sana mago i totonu o le Iunaite Setete, o le lona lua sili ona tele fa'atau oloa soya (mea'ai soya ma le suauu soya) ma le lona tolu sili ona tele soya gaosiga, o le lona fa tele o le teuina o saito i le US, o le lona fa tele fa'atau oloa saito. i le lalolagi, ma le tele o suauu suauu. Fa'ato'aga fa'ato'aga.

 

O lo'o fa'agaioia nei e Cargill le 1,104 falegaosimea i atunu'u e 59 ma o le kamupani fa'ato'aga sana aupito tele i le Iunaite Setete. E 188 fale fafaga ma ua ta'ua o le “tupu fafaga” a le lalolagi. I le taimi lava e tasi, o Cargill o le lona tolu tele o kamupani gaosi falaoamata i le Iunaite Setete; le Iunaite Setete O le fasi fasi manu lona tolu, afifiina o aano o manufasi ma fale gaosi oloa; le kamupani fa'atau saito aupito tele i le lalolagi, ma le numera tele o fale saito i le Iunaite Setete.

O le Kraft Foods o le lona lua sili ona tele gaosi oloa gaosi i le lalolagi ina ua mae'a Nestlé Foods o Suiselani. O lo'o fa'agaoioia i le silia ma le 70 atunu'u ma o ana oloa o lo'o tufatufa atu i le silia ma le 150 atunu'u i le lalolagi atoa. I le 2010, o ana tupe maua faʻagaioiga e 40.4 piliona yuan, faʻavasegaina i le pito i luga 500 i le lalolagi. Tulaga 179th i kamupani malolosi. O oloa autu o le kofe, lole, hot dogs, masi ma sisi, ma isi oloa susu.

Tyson Foods Co., Ltd., faatasi ai ma se tupe maua e 27.2 piliona yuan i le 2010, o loo tulaga 297 i le 500 kamupani pito i luga o le lalolagi. O le kamupani gaosi mea'ai sili ona tele i le lalolagi. O le taimi nei e iva mai le 100 pito i luga ole lalolagi fale'aiga. E le gata i lea, o povi, puaa, ma meaʻai a Tyson o loʻo nofoia foi se vaega tele o le maketi o le lalolagi, ma faʻatau atu i le silia ma le 54 atunuu.

Wal-Mart o le filifili fa'atau oloa aupito tele i le lalolagi, ma e silia ma le 6,600 faleoloa i le lalolagi atoa. O le fa'atauina o mea'ai o se tasi lea o ana pisinisi sili ona taua. I le 2010, na muamua ai Wal-Mart i le 500 pito i luga o le lalolagi ma le tupe maua o le 408.2 piliona yuan.

O nei fa'ato'aga tetele gaosi oloa ma maketi kamupani fa'alagolago i le lelei o fa'amatalaga, su'esu'ega fa'atekonolosi ma atina'e, tupe faavae ma maketi e fa'atino ai se fa'asologa o le loloto o le gaosiga o mea fa'ato'aga e fa'ateleina ai le tau fa'aopoopo o mea fa'ato'aga, ma su'esu'e malosi maketi i totonu o le atunu'u ma fa'avaomalo. e fa'alautele le fua o le gaosiga ma tu'ufa'atasia punaoa eseese e fa'alauiloa ai fa'ato'aga i totonu o le Iunaite Setete. O le tuʻufaʻatasia o le tuʻuina atu ma le maketiina, faʻatoʻaga, alamanuia ma fefaʻatauaʻiga ua faia se sao taua tele i le faʻaleleia atili o le faʻatauvaʻa ma le gaosiga lelei o faʻatoʻaga a Amerika, ma ua faʻalauiloa saʻo ai le atinaʻeina o faʻatoʻaga a aiga Amerika ma le atinaʻeina o faʻatoʻaga a Amerika.

(4) US atia'e fa'ato'aga fa'ato'aga i luga e pei o masini fa'ato'aga, fatu, fetilaisa ma vaila'au fa'ato'aga ua maua ai se fa'avae mautu mo le atina'eina o fa'ato'aga a Amerika.

Faatasi ai ma i latou, o John Deere ma Case New Holland o ni tagata tetele i le lalolagi o gaosiga o masini faʻatoʻaga, ae o Monsanto, DuPont, ma Maison o loʻo i ai tulaga taʻutaʻua i le lalolagi atoa o fatu, fetilaisa ma vailaau faʻasaina:

O John Deere o le kamupani sili ona tele i le lalolagi le gaosiga o masini faʻatoʻaga. E lauiloa i le lalolagi mo le gaosia o se seti atoa o taʻavale solofanua maualuga ma tuʻufaʻatasiga seleselega, faʻapea foʻi ma isi mea faʻapitoa ma faʻasologa o masini faʻatoʻaga. I le 2010, o loʻo faʻatulagaina i totonu o le 500 pito i luga i le lalolagi ma se tupe maua faʻagaioia o 23.1 piliona yuan. O le kamupani o loʻo faʻatulagaina 372 ma o loʻo i ai nei faleoloa i totonu o atunuu e 17, ma o ana oloa o loʻo faʻatau atu i le sili atu ma le 160 atunuu ma itulagi i le lalolagi atoa.

Case New Holland Company (o le laumua, nofoaga resitala, ma le autu o le gaosiga o loʻo i totonu o le Iunaite Setete), o oloa autu o le "Case" ma le "New Holland" lua ituaiga o palau faʻatoʻaga, tuʻufaʻatasiga seleselega ma balers, fuʻa fuga , Sugarcane harvesters ma isi fa'asologa o masini fa'ato'aga. O loʻo i ai 39 faʻavae gaosiga, 26 R&D nofoaga tutotonu ma 22 pisinisi faʻatasi i atunuu e 15. O ana oloa o loʻo faʻatau atu i le silia ma le 160 atunuu ma itulagi e ala i le 11,500 tufatufa i le lalolagi atoa. O faʻatauga faʻaletausaga e sili atu i le 16 piliona US tala.

Monsanto ose kamupani fa'ato'aga fa'ato'aga fa'ato'aga fa'ato'aga, lea e masani ona fa'aogaina le biotechnology e atia'e ai maketi fa'ato'aga ma vaila'au fa'ato'aga. O lona fatu fatu e 4 (sana, soya, cotton ma saito) ma le "Nongda" (glyphosate) fa'asologa O Herbicides ua maua ai le tele o tupe mama i Monsanto. I le 2006, o tupe maua o fatu Monsanto e tusa ma le US$4.5 piliona, e tusa ma le 20% o fa'atauga a le lalolagi. I le taimi nei, o Monsanto o le kamupani fatu sili ona tele i le lalolagi, e pulea le 23% i le 41% o fatu fatu ma fualaau faisua i le lalolagi. Aemaise lava i le maketi o fatu fatu ua suia, Monsanto ua avea ma pulepule sili ma sili atu i le 90% o fua o le lalolagi. O fatu fa'a-genetically modified o lo'o fa'aogaina uma ana tekonolosi pateni.

O le DuPont ose kamupani vaila'au fa'alaua'itele 'ese'ese tele, fa'ailoga 296th i le 500 pito i luga ole lalolagi ile 2010, ma o lana pisinisi e aofia ai le sili atu ma le 20 alamanuia e pei ole alamanuia vaila'au ma fa'ato'aga. Faatasi ai ma i latou, o fatu fa'ato'aga a DuPont e aofia ai sana, soya, sorghum, sunflower, cotton, araisa ma saito. I le 2006, o le tupe maua o fatu a DuPont e tusa ma le US$2.8 piliona, ma avea ai ma kamupani lona lua tele o fatu i le lalolagi. E le gata i lea, o DuPont's veeding, sterilization ma O le tolu tulaga maualuga o vailaau faʻasaina o iniseti ua lauiloa foi i le lalolagi. Faatasi ai ma i latou, DuPont insecticides e aofia ai le sili atu ma le valu oloa e pei o Kangkuan, sili atu ma le sefulu ituaiga o fungicides e pei o Xinwansheng, ma sili atu ma le fitu ituaiga o herbicides pei o Daojiang. I le 2007 o le faatauina atu o vailaau e tineia ai manu faalafua a le DuPont na sili atu i le US$2.7 piliona, tulaga lima i le lalolagi.

O oloa fa'ato'aga a le kamupani o lo'o fa'atau atu i atunu'u e 33 i konetineta e lima. O le taimi nei o le lalolagi sili ona tele le gaosiga o le phosphate fertilizer ma le faʻatau atu ma le gafatia o le gaosiga o le 12.08 miliona tone, e tusa ma le 17% o le gaosiga o le gaosiga o le phosphate phosphate ma le 58% o le US phosphate fertilizer capacity; I le taimi lava e tasi, o Legg Mason foi o le lona tolu sili ona tele o le gaosiga o fetilaisa potash i le lalolagi ma o se tasi o kamupani faʻatau faʻamaʻi faʻamaʻi i le lalolagi, faʻatasi ai ma le gaosiga faʻaletausaga o le 9.277 miliona tone o faʻamaʻi potash atoatoa ma le 1.19 miliona tone o faʻatau faʻamaʻi.

(5) E le gata i lea, ua faia foi e le au faifaatoaga a Amerika se sao taua i le faalauiloaina o le gaosiga o faatoaga a Amerika:

O fa'alapotopotoga fa'ato'aga a Amerika o ni fa'alapotopotoga fa'ato'aga fa'amaopoopo fa'atasi e faifa'ato'aga ta'ito'atasi ona o le manatu i a latou lava gaosiga ma fa'atauga mea e fiafia i ai i lalo o aiaiga o le tamaoaiga o maketi, ma o lo latou fa'amoemoe o le fesoasoani lea o le tasi i le isi ma manuia ai sui auai. I nuu i tua o Amerika, e sili ona ta'uta'ua le au faifa'ato'aga, ma e tolu ituaiga autu: fa'asoa ma fefa'ataua'iga fa'atau, fa'atasi auaunaga, ma fa'aaitalafu. I le 2002, sa i ai le silia ma le 3,000 faifaatoaga galulue faatasi i le Iunaite Setete ma 2.79 miliona sui auai, e aofia ai le 2,760 sapalai ma maketi soofaatasi ma le 380 auaunaga soofaatasi.

I le avea ai o se faʻalapotopotoga faʻasalalau lautele e leai ni tupe mama i le va o faʻatoʻaga a le aiga ma le maketi, e faʻapotopotoina e le aufaifaʻatoʻaga faifaatoʻaga taʻapeʻapeina e faʻafesoʻotaʻi ma le maketi, ma i lona aotelega, latou te faʻatasi feutagaiga i fafo, tuʻufaʻatasia o meafaitino faʻatau, faʻatau faʻatoʻaga tuʻufaʻatasia, ma auaunaga faʻatasi. Tali fa'atasi i tulaga lamatia o maketi. E le gata ina fa'asaoina ai aia tatau a fa'ato'aga a le aiga e fua fa'atasi ai, ae fesoasoani fo'i i le aufaifa'ato'aga e fo'ia le tele o fa'afitauli e pei o le fa'atupeina o nogatupe, fa'ato'aga tu'uina atu meafaitino, fa'ato'aga tua, fa'aitiitiga tau fefa'ataua'iga i totonu, ma fa'alauiloa tekinolosi fa'ato'aga, ma isi, fa'aitiitia ai tau o gaosiga. ua fa'aleleia atili le lelei ma fa'alauteleina le gaosiga o fa'ato'aga.

I le fa'agasologa o fa'ato'aga fa'ato'aga i totonu o le Iunaite Setete, fa'aopoopo i fa'ato'aga fa'ato'aga, fa'ato'aga galulue fa'atasi sa faia moni lava le matafaioi a le tino autu o fa'ato'aga fa'ato'aga i totonu o le Iunaite Setete. I le tasi itu, e mafai e le aufaifaatoaga faifaatoaga ona tuʻuina atu i le au faifaatoʻaga mea e manaʻomia e auai ai i faʻatoʻaga. , E pei o masini faʻatoʻaga ma vaega faʻapitoa, fatu, vailaau faʻamaʻi, fafaga, fetilaisa, suauu suauu ma isi mea; pe mafai foi ona auai i le gaosiga ma le faatauina atu o mea tau faatoaga, e pei o le gaosia ma le faatauina atu o le cotton, oloa susu, fualaau aina ma fualaau faisua, fatu ma suauu, lafumanu ma moa, fualaau mamago, araisa, suka ma isi mea tau faatoaga; ma tu'uina atu 'au'aunaga e feso'ota'i ma le gaosiga, fa'atauga ma fa'atauga fa'atau, e pei o le tu'uina atu o le cotton gins, felauaiga ta'avale, fa'ato'aga fatuga, teuina, fa'agogo, ma auaunaga fa'amatalaga ma tekonolosi; isi I le isi itu, i le avea ai o se faʻalapotopotoga faʻasalalau, ua faʻavaeina e le aufaifaʻatoʻaga soʻotaga felagolagomai mautu i le va o faifaatoʻaga ma pisinisi eseese ma pisinisi faʻapisinisi e ala i le tuʻuina atu, maketiina, gaioiga, ma auaunaga, ma faʻavaeina le faavae mo le tuʻufaʻatasia o galuega a pisinisi eseese i le United Setete. E manino lava, fa'ato'aga O lenei matafaioi fa'alilolilo a le galulue fa'atasi ua matua fa'alauiloaina le fa'agasologa o fa'ato'aga i totonu o le Iunaite Setete.

4. E sili ona lagolagoina e le US le fa'ato'aga

I totonu o le silia ma le 200 tausaga, ua sili atu le Iunaite Setete i le tele o atunuu ua lauiloa ona o le au faifaatoaga e avea ma malosiaga tele o faatoaga i le lalolagi. O se tasi o mafuaʻaga sili ona taua o le faʻapea o malo mulimuli a Amerika ua manatu o faʻatoʻaga o le toto ola lea o le tamaoaiga o le atunuʻu ma ua latou talia le lagolago malosi. O le faiga faavae o le faafeaoina o faatoaga e tusa ai ma tulafono tau faatoaga, fausiaina o atinae tau faatoaga, lagolago tau tupe, fesoasoani tau tupe, toomaga lafoga, ma isi, ua matua siitia ai le agai i luma o le atinae o faatoaga i le Iunaite Setete:

(1) Tulafono o Faatoaga

O le faamoemoe o le puipuia lea o faatoaga e ala i le tulafono ma pulea faatoaga e ala i le tulafono. I le taimi nei, ua fa'atūina e le Iunaite Setete se faiga fa'atulafonoina fa'ato'aga e fa'avae ma fa'atotonu i tulafono fa'ato'aga ma lagolagoina e le silia ma le 100 tulafono fa'apitoa taua.

T. O le Tulafono o Fa'ato'aga, o lona uiga, o le "Agricultural Adjustment Act" na pasia e le US Congress ia Tesema 1933, o lona sini autu o le foia lea o le ova o le gaosiga o oloa, siitia le tau o mea tau faatoaga, ma faateleina tupe maua a le au faifaatoaga. Talu mai lena taimi, ua faia e le tulafono 17 teuteuga tetele i vaitau faʻasolopito eseese, faʻavaeina le faavae mo le faʻatonutonuina o le aofaʻi o gaioiga tau tamaoaiga o faʻatoʻaga a Amerika.

B. Tulafono e fa'atatau i le atina'eina ma le fa'aogaina o fanua fa'ato'aga. I totonu oi latou, e sili atu i le 8 tulafono e pei o le Homestead Law ma le Land-Grant College Law e sili atu le malosi. O nei tulafono ua ausia ai le tu'ufa'atasia o fanua i totonu o le Iunaite Setete, fa'atumauina le fa'aogaina lelei atoatoa o fanua, ma fa'aletulafono E iai sona sao taua i le pulega ma le fa'amaopoopoina o fanua tumaoti.

C. Tulafono e fa'atatau i mea tau fa'ato'aga ma fa'aaitalafu tau fa'ato'aga. E le gata i lea o le tulafono o faatoaga, e silia ma le 10 tulafono e pei o le “Agricultural Loan Act” o loo tuuina mai faapitoa ai tulafono faatonutonu i mea tau faatoaga ma aitalafu tau faatoaga i totonu o le Iunaite Setete, ina ia mafai ai ona faavae ma faatonutonu le tele o pisinisi tau faatoaga a le atunuu. O le faiga fa'aaitalafu ua tele sao sao.

D. Tulafono e fa'atatau i le fa'amalosia ma le puipuiga o tau o oloa tau fa'ato'aga. I le faaopoopo atu i le tulafono o faatoaga, e sili atu ma le lima tulafono e aofia ai le Tulafono o Faʻatauga Faʻatauga Faʻatoʻaga ua faia se sao taua i le faʻasalalauina o oloa faʻatoʻaga i le Iunaite Setete ma le lagolago tau o oloa faʻatoaga.

E. Tulafono e feso'ota'i ma fefa'ataua'iga fa'ava-o-malo o mea tau fa'ato'aga, e pei o le "Federal Agricultural Improvement and Reform Act of 1996", ua aveesea ai pa puipui mo le au faifa'ato'aga Amerika e ulufale atu ai i le maketi o le lalolagi, ma matua fa'alauteleina ai le fa'atauina atu o oloa fa'ato'aga a Amerika.

F. Tulafono e faatatau i le puipuiga o punaoa faanatura ma le siosiomaga, e aofia ai le Tulafono o le Puipuiga ma le Toefuataiga o Punaoa Faalenatura ma le sili atu ma le fa tulafono e puipuia ai punaoa faalenatura i le Iunaite Setete e ala i le puipuia o le eleele, faasaina le faaaogaina o le vai, puipuia le filogia o le vai, ma le pulea o le eleele. fa'aogaina o vaila'au e pei ole vaila'au. Ua tele sona sao i le faatumauina o le paleni o le si'osi'omaga.

G. O isi tulafono e fa'atonutonu ai sootaga tau tamaoaiga o fa'ato'aga i totonu o le Iunaite Setete, e pei o le Cooperative Promotion Act, le Tulafono o Fa'ato'aga, Tulafono Fa'asao ma Pulega o Faigafaiva, Tulafono o Inisiua Fa'ato'aga a le Feterale, ma le Tulafono o Fa'alavelave Fa'alavelave, ma isi.

(2) Fausiaina o atinae tau faatoaga

I le selau tausaga ua tuanaʻi, ina ia faʻalauteleina le atinaʻeina o faʻatoʻaga ma faʻamautinoa o faʻatoʻaga o le faʻavae faʻavae lea o le tamaoaiga o le atunuʻu, o loʻo faʻaauau pea ona faʻamalosia e le Iunaite Setete le fausiaina o atinaʻe faʻatoʻaga faʻatasi ai ma le faʻasaoina o vai faʻatoʻaga, felauaiga i nuu i tua, eletise, fesoʻotaʻiga ma le Initaneti o le anotusi autu. O atina'e o fa'ato'aga a Heahe ua mae'a mae'ae'a, ma ua faia ni sao mata'ina i le fa'amautinoaina o le fa'afouina o fa'ato'aga a Amerika. O lona auala faʻapitoa:

Muamua o Daxing fa'ato'aga fa'asao vai fau. Ua faasolosolo ona fausia e le Iunaite Setete le tele o faatanoa vai ma lologa e puipuia ai lologa, vai, vai ma alavai, ma faataatia ai le tele o fesootaiga o paipa vai i totonu o le atunuu. Mo se faʻataʻitaʻiga, ina ia foia le faʻafitauli o le lamala i le itu i sisifo, ua faʻasolosolo faʻavae e le Iunaite Setete le itu i sisifo. E 350 faatanoa tetele ma feololo ua fausia ina ia lava le suavai mo le 12 faatoaga tetele ua salalau i luga o le 54 miliona eka o eleele. Faatasi ai ma i latou, o Kalefonia o le setete tele o faatoaga i le Iunaite Setete, ma ua fausia e le setete se tasi o le tele o faamoemoega i le lalolagi. Poloketi fau le suavai, o le poloketi e 29 faatanoa e teu ai, 18 pamu, 4 pamu eletise, 5 vai eletise ma sili atu i le 1,000 kilomita o alavai ma paipa. I le taimi nei, o le vai i totonu o le Iunaite Setete ua oʻo atu i le 25 miliona hectares, e tusa ma le 13% o le fanua faʻatoʻaga, lea o le sprinkler irrigation area e 8 miliona hectares, faʻamuamua i le lalolagi.

O le lona tolu o le fa'amalosia malosi o le fa'alauiloaina o malo i tua. O le fausiaina tele o malosiaga i tua i le Iunaite Setete na amata i le faalauiloaina o le Rural Electorification Act ma le Power Cooperatives Act i le 1936, lea na mafai ai e le aufaipisinisi i tua ona maua se aofaiga tele o nonogatupe mo taimi uumi e maualalo le tului e fausia ai le malosiaga. laau (E aofia ai le eletise, eletise, ma isi), nofoaga e tufatufa atu ai le eletise ma laina eletise, ma isi. E le gata i lea, e mafai foi e le aufaipisinisi i tua ona maua le aia muamua e faʻatau ai le eletise mai fale eletise uma a le malo feterale ma le tau o le eletise e faʻamautinoa ai e mafai e le aufaifaatoaga uma i o latou nofoaga ona lava le eletise. I le taimi nei, o le Iunaite Setete o le lalolagi tele le gaosiga o le eletise. O lona fa'aletausaga fa'aletausaga e tusa ma le 30% o le aofa'i o le malosi o le lalolagi, e o'o atu i le 4 trillion kilowatt-itula. E le gata i lea, o le Iunaite Setete o loʻo i ai foi le 320,000 kilomita o laina eletise maualuga tele-tele-tele, e aofia ai nofoaga eletise faʻaitulagi. Ma o le fa'asologa o lo'o aofia ai le 60 o le tufatufaina atu o le eletise ma le 875 o le tufatufaina atu o le Power Rural i le Iunaite Setete.

Lona fa, o le tele o feso'ota'iga i nu'u i tua (telefoni fa'amau, telefoni fe'avea'i, televise, ma Initaneti, ma isi) ua fausia. I le avea ai ma atunu'u ua sili ona atia'e i pisinisi tau feso'ota'iga, o le Iunaite Setete o le muamua lea i le lalolagi ua fa'alauiloa telefoni feavea'i ma telefoni fe'avea'i i nu'u i tua ma isi vaega o le atunu'u. , TV uaea ma le Initaneti. I le taimi nei, o le taulaiga o le fausiaina o fesoʻotaʻiga i tua i le Iunaite Setete o le faʻaleleia lea o faiga faʻafesoʻotaʻi i nuʻu i tua ma poloketi fesoʻotaʻiga Initaneti. E tusa ai ma le faʻatulagaina o le "US Recovery and Reinvestment Program" i le 2009, o le US Department of Agriculture and the National Telecommunications and Information Administration na maua le aofaʻi o le 7.2 piliona tala Amerika i le faʻatupeina o faʻainisinia broadband. I le 2010 na'o le US Department of Agriculture na tu'uina atu fesoasoani tau tupe i 38 US states and states. E 1.2 piliona tala Amerika na fa'asoasoaina e le vaega fa'alenu'u i fesoasoani ma nonogatupe e fausia ai galuega fa'apipi'i 126 broadband, e aofia ai: high-speed digital subscriber line (DSL), wireless fixed-line ma isi poloketi broadband i setete e fitu e aofia ai Georgia, Texas, ma Misuri; Kentucky Optical fiber network poloketi i nisi o eria o le setete i sisifo ma Tennessee; 10 feso'ota'iga feso'ota'iga feso'ota'iga (WiMax) i setete e 7 e aofia ai Alabama, Ohio ma Ilinoi, ma isi.

I tulaga tau inisiua, o le US Agricultural Insurance o lo'o i lalo o le matafaioi a le Federal Crop Insurance Corporation. I le 2007 lava ia, o le US fa'ato'aga fa'ainisiua na aofia ai le 272 miliona eka o fa'ato'aga, fa'atasi ai ma le noataga o le US$67.35 piliona, o tupe fa'aalu e US$6.56 piliona, ma le taui o le US$3.54 piliona. O fesoasoani a le Malo mo inisiua tau faatoaga e 3.82 piliona tala Amerika.

Mo se taimi umi, o loʻo faʻatumauina e le malo o Amerika le tele o tupe teufaafaigaluega i faʻatoʻaga aitalafu ma faʻatoʻaga inisiua, lea na matua faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻatoʻaga a Amerika. E le gata i lea, i le tulaga faaletonu tau tupe o loʻo i ai nei, o le faiga o aitalafu faʻatoʻaga ma faʻatoʻaga inisiua a le Iunaite Setete sa matua le afaina, ma o le lava o tupe maua na maua ai le lagolago malosi e faʻamautinoa ai le tulaga o le Iunaite Setete o le numera tasi o malosiaga faʻatoʻaga.

(4) Fesoasoani tau tupe

O le faiga fa'avae fesoasoani tau tupe a Amerika na amata i le "Agricultural Adjustment Act" i le 1933. Ina ua mae'a le silia ma le 70 tausaga o atina'e, ua fa'atūina se faiga fa'ato'aga fa'ato'aga. O le faagasologa atoa e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu.

O le la'asaga muamua o le faiga o le tau o fesoasoani mai le 1933 i le 1995, o lona uiga, o fesoasoani tau fa'ato'aga e feso'ota'i sa'o ma tau o maketi.

O le laasaga lona lua o le faiga faavae o tupe maua mai le 1996 i le 2001, o lona uiga, o le tupe fesoasoani e vavae ese mai le tau maketi o le tausaga ma tuu saʻo i tupe maua a le au faifaatoaga.

O le la'asaga lona tolu o le faiga fa'avae o tau o tupe maua ina ua mae'a le 2002. O lo'o i ai uma tupe fesoasoani ma tau fesoasoani. O ona uiga autu o:

A. O le numera o fesoasoani na ausia le maualuga maualuga i le talafaasolopito. I le vaitaimi o le 2002-2007, o le averesi o tupe faaalu fesoasoani tau faatoaga e tusa ma le US$19 piliona i le US$21 piliona, o se siitaga e $5.7 piliona i le US$7.7 piliona pe a faatusatusa i tausaga ua mavae. Ole aofa'i ile 6 tausaga ua o'o ile US$118.5 piliona. E oo atu i le 190 piliona tala Amerika.


Taimi meli: Mati-23-2021